Hamersman

Hamersman, Mark Hamersma uit Nederland. Woonachtig in de omgeving van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Een prachtige trainingsomgeving, in het midden van Nederland. Soms lastig om bergen of heuvels te trainen in het platte Nederland, Hamersman: Toch kan je hier goed plezier beleven op de mountainbike, de technische trails in het bos zijn als het ware mijn achtertuin. Buitenlanders maken grappen over het “platte” Nederland, maar uitdagend zijn de trails zeker.

 Niet zo technisch en zoveel hoogtemeters als in de Belgische Ardennen of Franse Alpen, maar uitdagend genoeg. Voor techniektraining is er altijd wel een obstakel of iets creatiefs te vinden om een techniek training sessie van te maken. Daarnaast is de omgeving ook erg bekend om de uitgestrekte wandelpaden. De kilometers zijn gemakkelijk weg te lopen op asfalt of wijde zandpaden in het bos. “Zelfs trail-running is hier mogelijk.”

Trainen met wereldkampioenen Rob Barel en Jorik van Egdom inspireert Mark. “Samen trainen met kampioenen, is goed voor het moraal, maakt mij fysiek en mentaal sterker.” Om doelen te kunnen bereiken is Hamersman onder trainingsbegeleiding van Peter Dam. Peter heeft een kleine selecte triathlon trainingsgroep. Van origine is Peter zwem trainer met veel ervaring in topsport. Hij begeleidt naast Hamersman een paar anderen triatleten die actief zijn in de Nederlandse triathlon top. In samenwerking met Koen de Haan van team Squadratriathlon, waar Mark deel van uit maakt, bepalen zij het training technisch beleid voor Hamersman. De overige begeleiding bestaat uit Ronald Dercksen, fysiotherapeut, Annemarie van der Berg, masseuse en Steven van der Pauw, manueel therapeut bij PMI Rembrandt .

Mark wil graag zich ontwikkelen in triathlon uit bestaat. Het avontuur begon allemaal bij de lokale vereniging VZC triathlon in Veenendaal. Het eerste multisport evenement waar ik aan meedeed is alweer in 2010. Hamersman: ”Ik vergeet de race nooit meer, een grote modderpartij, glibberen en glijden over de motorcrossbaan.” De crossduathlon van Groesbeek georganiseerd in November staat bekend om de zware modderige omstandigheden.

 De eerste triathlon waar Hamersman zijn passie heft gevonden voor de triathlon was in zijn Woonplaats. Mark:” Ik had geen eigen racefiets, gelukkig kon ik die van mijn buurman gebruiken. Borstcrawl zwemmen op een tempo van schoolslag. Hardlopen voelde aan alsof de benen dronken waren na het fietsen. Zo bereikte ik wel de finish, het virus was overgedragen. Hamersman is totaal zich gaan specialiseren in crosstriathlon vanaf 2012. “Off-road is meer plezier, meer plezier is meer genieten van je leven. Dat is waarom ik zo geniet tijdens de Xterra races, afzien in prachtige natuur.”

Als een jonge sportprofessional, Hamersman houdt ervan om uitgedaagd te worden voor nieuwe avonturen. Altijd kansen zien om zichzelf te ontwikkelen voor nieuwe mogelijkheden. Op het moment volgt Mark geen opleiding, maar is afgestuurd Ondernemer en verkoopspecialist. Daarnaast behaalde hij een propedeuse sportmarketing aan de Johan Cruijff University in Amsterdam. De laatste studie oefentherapie cesar, heeft Mark helaas niet af kunnen ronden, door problemen rond het combineren van trainen, racen, studeren, werk en reizen werd dit allemaal teveel.

Hamersman met fysiotherapeut Ronald Dercksen

Maar het verhaal houdt nog niet op, klaar voor nieuwe uitdagingen. Work hard, race smart.

Hamersman.